Låt oss ärligt och utan naivitet …

1/11 2010 av Hilda Lind

Någon eller några skjuter invandrare i Malmö. Någon eller några skickar paket som innehåller sprängmedel i fraktplan med USA som destination. Våldtäkter upprepades nästan dagligen i Örebro. En ung människa genomförde självmord inför webbkameran. Centrala Göteborg hotas av något okänt en lördag när lönerna just fyllt på shoppingivern.

Förfäran och rädsla griper tag i en. Vad är det för en värld vi lever i, här i Sverige, nära inpå, här där jag bor? Det är svårt att värja sig. Bättre då att låsa om sig, att blunda och hålla för öronen. Eller förhärdas och tycka sig få sina fördomar bekräftade.

Mitt rop blir en påträngande och pockande vädjan: Gode Gud, låt mig behålla hoppet och modet så att jag inte stäcker andra, mig själv, barn och barnbarn i vår gudagivna glädje, kreativitet och livslust. Låt oss ärligt och utan naivitet kunna sjunga med i Desmond Tutus psalmtext, tro på att detta trots allt är sant: Godhet har makt över ondskan, kärlek nedkämpar hat, ljuset upplyser mörkret, livet segrar till slut.