Oxveckor och vargtimmar

13/1 2011 av Hilda Lind

Ämnen:

Oxveckor och vargtimmar – det är intressant att djurs beteenden ger bilder åt människors erfarenheter.

Alla dagstidningar jag har läst nu på nyåret har haft en kort artikel om oxveckorna som ligger framför oss. Att arbetsveckor mellan nyår och påsk kallas oxveckor antyder att det är tunga och slitsamma veckor utan några extra röda dagar, som ger lite längre ledighet. En verklighet fylld av slit och släp, möda och besvär målas upp för oss.

För många är vargtimmen en realitet, den alltför tidiga morgontimmen då sömnen sviker för att oron plågar eller ångesten ylar likt vargen i mörkret. För några av våra vänner infinner sig just nu vargtimmen på ett alldeles särskilt sätt tidig varje morgon. ”Det är då de kommer”, säger kristna flyktingar från Irak. Det är då, tidigt på morgonen, de kommer för att hämta oss för transport ut ur landet. Är det idag de kommer för att hämta mig, hämta oss?  Denna verklighet har fruktan och brist på tillit som förtecken.

Oxveckor och vargtimmar drabbar oss olika.  Men verkligheten måste vi alla förhålla oss till, livet som det ter sig för mig, för min granne, för andra långt borta. Jag läser just nu KHS årsbok från 2010. Titeln är Hopp och verklighet. En rad artiklar relaterar hopp och verklighet till varandra, var och en med sin utgångspunkt. Läsningen hjälper mig att få nya perspektiv på verkligheten. Slit och släp, fruktan och brist på tillit är inte de enda bilderna. Och också om de skulle vara det utmanas jag av nya tankar och andras erfarenheter att se ytterligare dimensioner i livet.

Läs KHS årsbok Hopp och verklighet!