Att vara Kyrka – från Tahiritorget till Mariagården

4/3 2011 av Georg Andrén

Ämnen:

När det var som mest oroligt i Egypten lyssnade jag till en Ekosändning. Nyhetsinslaget handlade om en kristen mässa på Tahiritorget i Kairo mitt under oroligheterna. Mitt på torget hade en grupp kristna samlats för att be och fira mässa. Gruppen bestod inte bara av kristna, muslimer anslöt och man samlades till ett rop på bröd, fred och frihet. Där på torget manifesterades Kristi Kyrka, mitt bland människorna, mitt i nuet.

På en annan plats, i Mariagården, en liten distriktskyrka i Brandkärr i Nyköping, samlas människor vardag som söndag. Människor möts i samtalsgrupper, människor kommer för att få hjälp, barn kommer för att få stöd i sin läxläsning. Kvinnor samlas i en grupp som kallar sig Saras döttrar för att dela erfarenheter över kulturgränserna. På söndagen firas mässa, vi möts och samlar ihop veckan och överlämnar våra liv till Kristus. Mitt bland människorna, mitt i nuet.