Upprättelseceremonin för barn- och fosterhemsbarnen

21/11 2011 av Anders Wesslund

Ämnen: , , , ,

Idag hölls upprättelseceremonin i Stockholms stadshus för dem som utsatts för vanvård på barnhem och i fosterhem under 1900-talet. Samhället gav via riksdagen och dess talman en offentlig ursäkt till alla dem som drabbats. Det kan vara ett viktigt steg mot förlåtelse och försoning, sade Mark Levengood som höll i ceremonin. Det är också ett viktigt steg för samhället i stort, att kunna samlas genom gemensamma ritualer och symboler, för att kunna bevara en humanistisk hållning.

Talman Per Westerberg , barn- och äldreminister Maria Larsson m  fl höll tal, Drottning Silvia och socialminister Göran Hägglund var på plats. Anders Knape från SKL påminde om att mycket har förbättrats och vikten av de familjehem som finns idag. Det var värdigt. Det var smärtsamt. Kritik har funnits, men det var fint. Lyssna och ta del via www.sr.se samt www.svt.se