Grus och guld

5/2 2012 av Anders Wesslund

Ämnen: , , , , , , , , , ,

JAK är medlemsbanken som arbetar för räntefri rättvis ekonomi. I deras tidning Grus & Guld läser jag att IMF ändrar krisrecepten nu sedan västländernas ekonomier börjat krisa (till skillnad mot den beska medicin u-länderna alltid fått): Istället för nedskärningar i offentlig sektor, satsa, beskatta de rika, höj lönerna för låginkomsttagare och se till att vanligt folk får råd att konsumera!

-Jag slår vad om att ni inte tidigare hört en IMF-ekonom säga att lönerna måste höjas, säger IMF-ekonomen Michael Kumhof.

Även UNCTAD (FN-organet för handel och utveckling) och OECD talar för jämlikhet och utjämnande satsningar i offentlig sektor. Till och svenska Studieförbundet Näringsliv och Samhälle visar på att de osunda klyftorna beror på finanssektorns omfördelande kraft, läser jag vidare.

När kommer EU och ECB att lyssna till nya IMF-chefen, fransyskan Christine Lagarde, som också refereras, som uppmanar EU-länderna att satsa sig ur krisen, istället för att pressa tillbaka greker, irländare, britter och andra till fattigdom!?

I Flamman fångar jag upp följande notis: ”Jobbskatteavdragen har hittills tömt statskassan på 300 miljarder.” I samma tidning refereras en forskningsrapport ur Läkartidningen om hur vinster och bonusar försämrar och fördyrar vården – åtminstone i USA och Kanada där forskning bedrivits. Vidare berättas om 1,6 miljarder i rörelsevinster för vårdföretagen i Sverige enbart 2009.

Den svenska alliansregeringen går i otakt t o m med de institutioner de brukar luta sig åt. Vågar vi hoppas att även svenska folket börjar se att det som sker här och omkring oss, att kvartals- och riskkapitalismen ÖKAR klyftorna och fråntar oss gemenskap och hopp?

Till sist läser jag Maj Wechselmanns bok* Det är upp till dig! om Lundin Oils ageranden i Sudan och Etiopien. Om olja, folkmord och dina pengar är underrubriken. Det är brutalt smutsigt om hur kolonialismen ser ut idag – hur våra fond- och aktiesparande pengar används och gör oss till medförbrytare. Och i utkanten – eller centrum? – av detta står jämte Ian och Adolf Lundin en man som heter Carl Bildt. Åklagaren för Internationella åklagarkammaren Stockholm, Magnus Elfving, har inlett en förundersökning om brott mot den humanitära rätten i Sudan 1997-2003. Redan 2001 skrev Christian Aid i sin rapport att Carl Bildts uppdrag som styrelsemedlem i Lundin Oil var oförenligt med hans uppdrag som sändebud för FN:s dåvarande generalsekreterare Kofi Annan. Om förundersökningen innebär att Bildt juridiskt kan bindas till brott är oklart. Han har däremot förbrukat allt moraliskt förtroende – trots det blev han och är fortfarande Sveriges utrikesminister. Hur länge?

*Boken är utgiven 2011 av Föreningen Ordfront och har skrivits i kulturell samverkan med Svenska kyrkan.