Paris – intryck från en vinterresa 2013

12/2 2013 av Benny Fhager

Ämnen: , , , , , , , , ,

Det kallnar i Europa ekonomiskt och socialt. Jag har aldrig sett så mycket tiggare på Paris gator. Stora fönstersmygar och portgångar används som övernattning och bostadsalternativ tills polisen tar i förvar. Ofta återkommer samma personer gång på gång till sin portgång med en dramat för sina ägodelar. De som bodde på gatan i vårt kvarter föreföll sannolikt komma från Bulgarien eller Rumänien. Saint Eustache-kyrkan har öppnat soppkök för behövande.

President Hollande hyllas som en krigshjälte när han återvänder från besök av franska trupper i krig mot islamister i Mali. I samma veva presenterar fotbollsklubben Paris Saint Germain sin värvning av David Beckham, närmast ett PR-jippo av stenrika Quatarägare. Cathedrale Notre Dame visar under pompa och ståt upp 9 nya kyrkklockor sannolikt beställda under bättre tider. Klockorna ingår i 850 års-firandet av katedralen. Kontrasterna är många i denna kontasternas stad.

Det stora debattämnet i nationalförsamlingen var i början av februari om samkönade äktenskap skall tillåtas framledes. Frågan vevades i TV-kanaler och i press. Frankrike har sen länge en civil äktenskapslagstiftning så kyrkorna borde inte direkt beröras. Stora demonstrationer har hållits mot samkönade vigslar i många av Frankrikes städer och i Paris framför parlamentsbyggnaden. Flaggorna i demonstrationerna vara röda och blå med en mamma och pappa och två barn (pojke och flicka) som påtryckta märken. Positionerna verkade märkligt politiserade höger mot vänster. En tidning undrade vad homosexuella inom konservativa UMP tar sig till. Paris borgmästare Delanoe är homosexuell och socialist liksom regeringen. De flesta tidningarna menade att förspråkarna för samkönade äktenskap gjorde bäst ifrån sej i den flera dagar långa debatten i nationalförsamlingen.

Franska orglar har en romantiskt klang och bredd av sällsynt art. Jag besökte med min fru kyrkan Saint Sulpice på västra stranden. Orgeln är byggd på 1800-talet av den legendariske orgelbyggaren Aristide Cavaille-Coll och torde vara den bäst bevarade Cavaille-Coll orgeln i världen. Organisten Daniel Roth arbetar för att få denna orgel förklarad för världsarv av UNESCO. Efter gudstjänsten brukar organisten varje söndag 11.30-12.05 ge en orgelaudition i Saint Sulpice. Söndagen 3 februari håller prästen ett långt tal om samhällsfaran och alltings fördärv om samkönade äktenskap införs. Han kallar också till tre söndagkvällar med föreläsningar om traditionell katolsk syn på äktenskap och kärlek. Prästen drar över 20 minuter och tar tid från orgelaudtionen. Daniel Roth låter sin Cavaille-Coll orgel ljuda i en helt fantastisk och gudainspirerad improviserad fuga och prelude av Maurice Durufle. Organisten drar i sin tur över 20 minuter (håller med andra ord sin tid) och markerar orgelmusikens värde trots att prästen tittade på klockan ett otal gånger och med gester visade sitt ogillande att organisten spelade stycket fullt ut.

Saint Eustache-kyrkan i området för Hallarna har ett gott socialt rykte och är känd för sin gayvänliga inställning. Hallarna är rivna sen många år och omgivningen är nu mest en byggarbetsplats som aldrig blir klar. Kyrkan har en orgel relativt nybyggd av holländsk härkomst i Cavaille-Colls efterföljd. Denna orgel är den största i Paris och enligt många den mest välljudande. Kyrkorna var genomgåeende kalla men Saint Eustache var uppvärmd och till brädden fylld av människor. Orgelmusiken var mäktig och djup när Johannes Brahms fuga och prelude framfördes.

Med en känsla av att kärleken segrar åkte vi buss hem genom Paris.