En skjorta från Paris

2/6 2013 av Benny Fhager

Ämnen: ,

Rue de Pontieu är Avenue des Champs Elysées bakgata. Den går parallellt med Champs Elysées. Där finns billiga bistroer, caféer, tobaksaffärer och frisersalonger. Där finns också billigare klädaffärer och ett red light district. Många anställda på lyxhotellen på Champs Elysée har gatan som rökrum. Sophanteringen har också en framträdande plats på denna gata.

Just på rue de Pontieu ligger en affär som säljer herrskjortor för 10 euro. Jag har köpt svarta skjortor där under flera år. Det stod på etiketten i skjortkragen att de var italienska (Attore). Skjortorna har varit väldigt bra. Färgen hållit efter tvätt och bomullen är tättvävd. Knapparna är omsorgsfullt påsydda och sitter kvar efter flera år.

Den italienska etiketten Attore ramlade fort av. Jag tittade inne i skjortan och fann: ”Made in PRC”. Uppenbarligen är skjortorna tillverkade i Nordkorea. Vid besök i samma affär på rue de Pontieu tidigare i år var skjortorna tunnare och lösare i karaktären, nu stod det : ”Made in China”. Jag avstod från att köpa någon mer skjorta och vårdar mina parisiska/nordkoreanska skjortor istället.

På Avenue des Champs Elysées ligger klädkedjorna tätt, bland annat svenska Hennes och Mauritz finns där. Genom katastrofen i textilfabriken i Bangladesh och även i Kambodja har den internationella klädhandeln kommit i fokus. Bedrövliga arbetsförhållanden och slavliknande arbetsförhållanden har uppdagats. Våra billiga modekläder bygger på ett nytt globalt slaveri.