Köpenhamn – Per Olov Enquist

22/9 2014 av Benny Fhager

Ämnen: , , , , ,

I somras bodde jag av en tillfällighet i latinerkvarten i Köpenhamn. Var där på en världskonferens i äldrepsykiatri / demensforskning. Blev förtjust i dessa kvarter och stan. På 1200-talet byggdes här Vor Frue Kirke, Köpenhamns domkyrka med Torvaldsens Jesus-staty från början 1800 – talet bland annat. Länge talades latin här. Universitetet har sitt centrum här bildat 1479, liksom stadens stadsbibliotek och Universitetsbibliotek. Vid besöket i latinerkvarteren upplevde jag en känsla av kristen humanism och drogs till att läsa böcker av Per Olov Enquist.

Per Olov Enquist bodde huvudsakligen i Köpenhamn 1978-93 och var och är mycket uppskattad här som författare och dramatiker. I latinerkvarteren ligger bokhandlare och antikvariat på rad. Ett andet liv (på svenska Ett annat liv, 2008) av Per Olov Enqvist blir lektyren hem på tåget till Göteborg. I biografin berättar han bland annat om sin uppväxt i Västerbotten och den herrnhutiskt påverkade fromhetstraditionen inom Evangeliska fosterlandsstiftelsen som betytt mycket för honom.

Per Olov Enqvist gav ut boken Livläkarens besök 1998. Han berättar den egenartade historien om Johann Friedrich Struensee och dennes roll i det danska hovet och statsledningen 1768-72. Struensee var läkaren från den danska staden Aaltona i norra Tyskland, som blev livläkare hos den psykossjuke kung Christian den sjunde. Struensee var påverkad av upplysningen (de franska encyklopedisterna, speciellt Voltaire). Han ville upphäva livegenskapen i Danmark, upprätta tryckfriheten, minska adelns och hovets privilegier. Han blev mer än vän med den unga drottningen Caroline Mathilde från England och skapade sej fiender. Till sist blev han grymt avrättad.

Struensee hade föregripit senare förändringar i demokratin och folkrätten i Danmark. Han var uppväxt i pietistisk herrnhutisk miljö men senare utvecklats i en riktning påminnande om de franska upplysningsfilosoferna. Hans sista dekret som i realiteten dansk statschef var att tillåta herrnhutisk bosättning i södra Danmark i Christiansfeld.

Herrnhutismen i Christiansfeld är utgångspunkten för Enquist bok Lewis resa 2003. Han knyter här samman herrnhutismens betydelse för pingstväckelsen och följer Lewi Pethrus´ livsresa och Pingströrelsens väg bort från sin ursprungliga frihetliga rötter. Interfolierat finns också beskriven författaren Sven Lidmans betydelse för Pingströrelsen och konflikten med Pethrus.

Enquist tror att Struensee när han var fängslad i väntan på dödsdomen i Köpenhamn fann tillbaka till sin uppväxts herrnhutiska religiositet. Denna religiösa tradition kom att ha stor betydelse för demokratins framväxt i Norden.