Körer i högmässan

28/11 2014 av Erik Lundgren

Ämnen:

Det var musiken som lyfte söndagens gudstjänst i rikshelgedomen, Uppsala Domkyrka. När utvalda upplandskörer eller domkyrkans goss- och flickkörer sjöng introitus under ingångsprocessionen kände vi styrkan i orden, se jag gör allting nytt. Och när en mäktig sopranstämma sjöng Haluluja även efter en måttligt evangelisk evangelietext var det lätt att stämma in med kören
När vi gick ur katedralen fanns ett tiotal knäböjande tiggare utanför porten. De skramlade med sina muggar och ropade ett unisont please. Vi kunde urskilja en basstämma och flera sopran- och altstämmor i detta ”please”. När vi inte hittade lämpliga mynt eller sedelvalörer hörde vi den store dirigentens evangelietext:: Allt som ni har gjort mot dessa mina minsta bröder…
Det var körerna som gav en mening åt söndagens gudstjänst i domkyrkan.

(efter gudstjänsten söndagen den 9 november)