På banken får en kaffe – men inga pengar…

4/10 2016 av Helene Egnell

Ämnen: ,

Jag fick en avi, som skulle lösas in på banken. Jag begav mig mot S:t Eriksgatan, där det brukade ligga ett bankkontor, fast jag hade en gnagande känsla av att det kanske hade stängt för ett par år sedan. Så visade sig vara fallet, men jag erinrade mig att det nog fanns ett vid Kungsholms Torg, och styrde kosan ditåt.

Det kontoret fanns till min stora lättnad kvar, fast jag blev lite nervös när jag tittade in genom fönstret och såg ett bord med kaffetermosar och koppar – hade det blivit kafé istället? Det visade sig dock vara banken – men för att muntra upp väntande kunder stod en man i grå kostym och trugade på oss kaffe och chokladbitar ur en korg.

Jag hann lagom dricka upp kaffet när det var min tur. Jag hade tänkt sätta in större delen av summan på kontot, och ta ut en mindre del kontant. Men se det gick inte, sade den vänliga bankdamen: ”vi hanterar inte kontanter här”. Ville jag ha sådana finge jag bege mig till huvudkontoret på Hamngatan.

Jag hade också ärende till växlingskontoret med den gula skylten – och fann att de flesta som hade ärende dit inte skulle skaffa semesterpengar, utan var äldre (än jag) damer som kom med sina in- och utbetalningsavier. På detta kontor hanterar de ju nämligen kontanter, och uppenbarligen har de hittat en nisch här sedan posten lagt ned och bankerna slutat hantera kontanter.

Man kan alltså få kaffe på banken nuförtiden, men inga pengar. Jag finner att jag allt oftare säger som min salig mor (varvid jag brukade le överseende): ”Det är så konstigt allting, nuförtiden”!