O stora hemlighet, förunderliga mysterium

8/12 2016 av Lars Söderholm

Ämnen: ,

Han vaknar vid halv fem. Det är mörkt i sovrummet. Oro griper tag i honom. Han sätter sig upp försiktigt för att inte väcka. Efter en stund kommer för honom helgens körkonsert. Poulencs tonsättning av O magnum mysterium träder fram i hans minne. Deras framförande hade haft ett par skavanker. Poulencs harmonier är ganska speciella.

Deras körledare hade sagt några ord om mysterium som inledning till sången. Han pekade på hur vi undersöker allt. Finns det verkligen något mysterium kvar, undrade han. Så fortsatte körledaren och berättade att han nyligen blivit far. Mysteriet fanns verkligen, det lilla barnet.

Den här gången fick O magnum mysterium ett lugn över sig, något eftertänksamt och återhållet. Musiken grep tag i honom på ett djupare sätt än han varit med om tidigare.

För en stund blir i mörkret vila verklighet, en vila i. I mörkret lättade oron.

*

O stora hemlighet, förunderliga mysterium: djuren fick se den nyfödde Herren liggande i en krubba! Saliga Jungfru, vars sköte fick bära Herren Kristus! Halleluja.

*

Det finns många inspelningar av O magnum mysterium på Youtube. Här är en