Politiska rötter eller aktuellt partiprogram?

20/2 2017 av Erik Lundgren

Ämnen: ,

Många ledarskribenter har tagit avstånd från Moderaternas närmande till Sverigedemokraterna på grund av dess nazistiska rötter. Tyvärr slutar argumenteringen oftast där. Ibland hävdas också att inflytandet från (V) är olämpligt på grund av dess rötter i kommunismen. Det finns många skäl att argumentera mot rasism, antisemitism och främlingsfientlighet i SDs partiprogram och dess företrädares retorik. Den intressanta frågan är på vilka områden Moderaterna vill samarbeta, men enbart hänvisningen till rötterna som skäl nog att inte liera sig med SD ter sig för mig som intellektuell slapphet. Centerpartiet har rötter i Bondeförbundet och det tidiga 1900-talets jordbrukaraktioner, där bondetågets koppling till kungens borggårdstal ledde till en demokratisk kris. Men när Centerns politik diskuteras skulle det nog te sig som en absurditet om rötterna i bondetåget skulle leda till att den avfärdades. Både (S) och (V) har historiska rötter i sina revolutionära föregångare med terrordådet mot Amalthea som en otäck händelse. Jag önskar att den politiska debatten handlar om här och nu, inte om rötter. Moderaternas trevare till SD med sin främlingsfientlighet ska inte slippa undan en öppen diskussion med hänvisning till rötter.