Partiledarna som garant för den demokratiska staten?

4/5 2017 av Erik Lundgren

Ämnen: , ,

Det finns en rolig bild av Olof Palme, som ror Harpsundsekan, med rubriken Den store rorsmannen. Hur ska vi förstå partiledarens roll? Historien bjuder förskräckande exempel på politiska ledare med oinskränkt makt, Mao, Stalin och Nord-Koreas diktator var starka personligheter, som drevs av en stark inre övertygelse. Olivier Jouanjan är en fransk juridikprofessor som har studerat tysk juridik efter nazisternas maktövertagande 1933. Tiden före, under Weimarrepubliken ägde ett filosofiskt gräl rum om vad staten är. Positivister beskrev utan värderingar statens organ, regering, parlament, myndigheter. Andra såg staten som en arena för strid mellan värderingar, ”krig mellan två gudar”. Efter attentatet mot riksdagshuset uppstod en kaotisk situation. Hitler och hans kumpaner åstadkom en nationell samling, som på några veckor ändrade landet. Med nyckelord som soldatanda, tysk folkvilja, kamratskap och likriktning förkastades positivismen som judisk, ändrades domstolsväsendet och avskaffades den akademiska friheten. Forskare och jurister skulle bidra till att förverkliga de nazistiska värderingarna. Resultatet känner vi till.

Kan något sådant hända i Sverige, är vi immuna? Jag känner visst obehag inför det mediala fokuset på partiledarna. I ständiga opinionsundersökningar bedöms deras egenskaper som ledare. Är Löfven stark nog, Är Kinberg Batra tydlig nog’? Centerpartiet går framåt tack vare Annie Lööfs styrka som partiledare. I det oklara parlamentariska läge vi har intervjuas ofta Åkesson. Vad händer vid en nationell krissituation? En ekonomisk kris, ryska ubåtar runt Gotland, en värre lastbilsmassaker? Tack och lov att vi har så svaga och otydliga politiska ledare, som knappast har kraften eller visionen att leda staten till främlingsutdrivande eller en likriktad totalitär stat. Jag tror på demokratins politiska vilja till kompromisser mellan olika värderingar i stället för starka ledare. Är svaga partiledare en demokratins garant?

 

Denna text kan kommenteras på förbundets Facebooksida.  Gör gärna det!

https://www.facebook.com/KristenHumanism/