Isbolaget – Donsö.

13/5 2017 av Benny Fhager

Ämnen: , ,

Längst ut på piren i Donsö hamn ligger ett gammalt isbolag. Här tillverkades is till fiskebåtar från 1953 fram till 1993. Fiskebåtarna var nu inte längre lika många i Göteborgs skärgård och is kunde köpas utanför ön. Efter varsam renovering gjordes Isbolaget om till restaurang. Men havets karaktär behölls och en fisketrål finns i taket. Huset andas hav och fisk även idag.
 Donsö har av hävd en stark väckelsekristen tradition och under åratal hade inget matställe några rättigheter att servera mat med vin eller andra alkoholhaltiga drycker, men detta har gått att utveckla även om många av öns invånare från början var skeptiska. Isbolaget är idag en bykrog som fungerar som en samlingspunkt på ön och för skärgården i övrigt. Året runt serveras husmanskost till lunch som torsk med äggsås, köttbullar med lingon och lasagne. Tidvis är restaurangen öppen kvällstid för programkvällar ibland med musik. Restaurangen har blivit en favorit hos mej. Hit kommer alla sorts människor. Vid lunchen finns mycket hantverkare och folk från öns rederier och ambulansbåt. Här kan man sätta sej bredvid människor och prata. Platserna räcker inte till och man får sätta sej där plats finnes. Under sommaren finns mycket turister men den lokala karaktären försvinner aldrig.
Bibeln är full av måltidsgemenskaper. Jesu lade sej till bords med lärjungarna för att koppla av med mat och vin. Jesu första underverk var att på sin mors begäran förvandla vatten till vin vid bröllopsfesten i Kana. Jesus bespisade flera tusen människor utifrån fem bröd och två fiskar vid bespisningsundret. Måltid är förknippad med gemenskap, gästfrihet och generositet. Den sista måltiden Jesus åt med sina lärjungar var en kvällsmåltid med bröd och vin, nattvarden.