Josef Mengele – läkare i tjänst för nazismen

25/4 2018 av Benny Fhager

Ämnen: ,

Av en händelse fick jag låna av en vän en bok om den tyske läkaren Josef Mengele på danska. (Nazilaegen Josef Mengele – Liv og forbrydelse, Documentas forlag).  Den är utgiven 2008 och översättningar finns på norska och holländska.

Författare är Anders Otte Stensager verksam vid Köpenhamns universitet och specialkunnig i Holocaust-arkeologi.

 

Mengele är uppväxt i södra Bayern i en konservativ katolsk miljö. Familjen hade en firma inom jordbruksmaskiner. Josef läste till läkare och kom tidigt i kontakt med rasbiologiska tankar och studier. Han var akademiskt intresserad och engagerad inom rasbiologins domäner. Josef blev medlem av nazistpartiet och gick ut i andra världskriget där han var officer.

 

Under nästan två års tid, 1942 – 1944,var Josef verksam vid Auschwitz – Birkenau koncentrationsläger. Josef var en av de tongivande läkarna i lägret vid selekteringar, där fångar valdes ut att arbete eller dödas, oftast genom gasning. Han bedrev också någon typ av egen forskning på tvillingar och dvärgar där delvis mycket smärtsamma metoder användes. Fångarna var mestadels judar men romer fanns med inom samma läger dock boende för se själva. Jehovas vittnen fanns med bland fångarna och svarade för en del tvångsarbete för läkarna. Många av läkarna mådde väldigt dåligt av sitt arbete och det fanns de som försökte undkomma. Ett omfattande alkoholmissbruk bland läkarna förekom. Mengele var en av de som oftast gjorde selektering av fångarna och han bedövade sej inte med sprit för gärningen.

 

I slutet av andra världskriget lyckades Mengele undkomma och flydde till Argentina där han under annan identitet umgicks mycket med exiltyskar. Han hade hela tiden kontakt med familjen i Bayern som också skickade pengar till honom regelbundet. Livet i exil blev  mer utsatt i takt med att alltmer kom ut om förbrytelserna som begåtts. Naziförbrytaren Adolf Eichmann togs i Argentina av den israeliska säkerhetstjänsten i början av 1960 – talet. Han ställdes inför rätta och blev dödsdömd. Mengele flydde till Paraguay och sedan Brasilien under olika identiteter. Josef hade en son som han träffade i Brasilien några år innan sin död 1979.

 

Efter Josef Mengeles död kom sanningen ifatt honom. 1985 grävdes graven i Brasilien upp. Sonen hade lämnat DNA och man kunde fastställa Josef Mengeles identitet. Mengele hade sannolikt ingen ånger för sin verksamhet . Han var nazist in i döden.

 

Stensager har skrivit den kanske mest skrämmande bok jag läst. Hur kan man med läkaretiken i ryggen utföra sådana bestialiteter. Låt oss inte glömma vad som hänt. Det får aldrig mer inträffa.