Vi diskuterar fel frågor

16/5 2018 av Anders Wesslund

Ämnen: , , ,

– Har du egna döttrar?

Frågan kom överraskande och aggressivt från kvinna mitt emot när en kompis och jag kom att prata med några på puben. Dom våldtar våra tjejer. Tycker du att det är ok?!!! Frågorna kom efter att jag mycket försiktigt försökte höra mig för vad mannen i sällskapet menade med att vi naiva svenskar ”skulle få se”. Han, själv mest bosatt i Spanien numera, antydde först, men senare framkom det att han inte gillade ”muslimerna”. Dom kommer att ta över.

Efteråt undrade jag vad jag hade varit med om. När det klarnat insåg jag att så här går snacket på krogen bland många idag. Här fanns Sd:s väljarskara. Minsta invändning gjorde mig till försvarare av våldtäkter och gängvåldet med dödskjutningarna.

Denna förskjutning i det offentliga samtalet har skickligt utnyttjats av Sd. Vi diskuterar icke-frågor. Ingen försvarar väl varken våldtäkter eller kriminaliteten? Vi har väl redan lagar och rättsstat som lagför förbrytare? Ändå är det kring ”hoten” från invandringen med dessa glidningar på betydelserna som det diskuteras i breda folkgrupper. Och i partiledardebatten senast. Dagarna efter kom också ett dystert besked; Socialdemokraterna slår fast en allt inhumanare flyktingpolitik. Vi har en tung valrörelse att vänta.

Professorn i statsvetenskap Peo Hansen visar på hur denna förskjutning skett utifrån en felaktig premiss; att flyktingarna innebär nettokostnader när det istället är så att ökad invandring och flyktingmottagning förstärker ekonomin. Läs Peo Hansen här!

Barnpsykologen Haim G Ginnott skrev om barnuppfostran att man inte ska fråga ett barn vad det vill ha: ”Fråga om det vill ha yoghurt eller ägg till frukost, så slipper du bråk”. Ungefär så ser den politiska debatten ut när vi diskuterar fel frågor. Vi slipper inte bråk men vi ställer upp ett val för folket som om det handlar om ifall vår välfärd klarar av större flyktingmottagande eller inte.

Så blir folk rädda istället och det jagar upp en hets som drabbar muslimer, judar, somalier och andra grupper som godtyckligt beskrivs som farliga eller främmande för oss. Så förs debatten i ett av världens rikaste länder, Sverige, våren 2018, i skuggan av den största flyktingkatastrofen vi sett under de senaste decennierna.  Som om den moraliska frågan att ge flyktingen skydd vägs utifrån om vi har råd.

Men bakom denna skenbart ekonomiska fråga finns Sd:s världssyn, partiet med rötter i nazismen och med ett partiprogram med stora likheter med Hitlers Mein Kampf. https://www.dagensarena.se/?s=sd+partiprogram+mein+kampf

Det är den enda debatt som skall och måste tas med Sd-anhängare; Hur kan man stödja detta parti, hur kan man rösta på dem?