Medkänslan är hans gryning

23/2 2019 av Anders Wesslund

Ämnen: , , ,

När vi kommer till klimatförändringarna måste vi förstå att står valet mellan högerpopulisterna och liberalernas ideologier, då är vi körda. De hör till gårdagen. Så sammanfattade Johan Berggren läget förra våren (Ordfront 5:2018). Och nu, efter regeringsbildningen, senaste IPCC-rapporten och inför vårens EU-parlamentsval känns hoppet långt borta.

Så hör jag OBS-essän – om Paulus. Den tar tag i mig. Aldrig har jag hört någon lägga ut texten om denne torre man så. ”Paulus brev kan blända även den som inte tror. Inte minst i dag, när känslan av tidsbrist år påtaglig, står det på OBS hemsida. Essäisten är författaren Mattias Hagberg: ”Jag är varken troende eller teologiskt skolad men tror att vi behöver Paulus mer än någonsin”. Det är inte bara för att Paulus är en nyckel för att förstå det västerländska utan något mer, menar han.

Hagberg beskriver Paulus´ kompromisslösa radikalitet, hans etik som leder till en helt nödvändig utopi: jämvikt. Finns det något vi behöver mer än jämvikt frågar Hagberg och pekar på hur det mesta skenar nu; ojämlikheten, motsättningarna, klimatet, konsumtionen.

De senaste decennierna har det skett en uppfriskande omläsning av Paulus bland radikala teologer, hårdföra vänsterintellektuella och nyfikna rabbiner som gjort den lite tråkige Paulus till en angelägen författare igen, berättar Hagberg. Här nämns bland andra den amerikanske teologen Marcus Borg och filosoferna Alain Badiou  och Georgio Agamben. Här bland paulusläsarna finns en skola i radikalt och progressivt tänkande!

Medan jag lyssnar märker jag hur mitt intresse stiger, jag vill höra mer. Rösten är påtagligt fri från religiösa övertoner men ändå övertygande. Hagberg predikar inte men fångar. Han har ett angeläget budskap. De så välkända texterna öppnas upp och det går att se hur revolutionära texterna är för vår tids tänkande: om att bryta upp hierarkier kring kön, samhällsklass, etnicitet och religion. Men det handlar också om att det brådskar.

Mitt i etikens centrum pekar Hagberg på hur Paulus ställer kärleken. Agape, den om solidariteten och medlidandet med alla människor. Medkänslan är hans gryning, säger Hagberg och pekar på hoppet. Paulus ser den nya människan stiga fram. Men det är bråttom, vi har inte lång tid på oss om vi ska rädda den här planeten. Annars är vi körda som Johan Berggren skrev.