Selfies i landskapet

15/5 2019 av Erik Lundgren

Ämnen: ,

Vi åker genom Uppland från Uppsala till Björkö. Landskapet är som en historiebok om mänsklig möda. Mitt bland de stora harvade fälten, där vetegroddarna börjat skjuta upp, ser vi stenrösen som öar, dit man baxat stenbumlingar. Några enstaka stenmurar syns, kanske markeringar av gamla ägogränser. 

I många byar finns medeltida stenkyrkor. Vi har gått in i flera av dem och deltagit i gudstjänster under valven, där bibelns berättelser målats, bilder som ibland smög in i liturgin.  I appen Kyrkguiden ser vi att många av 1200-talskyrkorna ligger tätt, 2 mil från varandra. Vi läser också ”ingen planerad aktivitet denna vecka”. Vi undrar hur dessa församlingar med sina medeltida klenoder har det, som givna offer för den demografiska verkligheten.

Efter att ha sett alla selfies i landskapet och byarna från gångna tider kommer den svåra frågan, vilka spår kommer våra församlingar och vi själva lämna efter oss som stöd för framtidens människor, eller ännu värre, hur många arter färre?