Ett annat USA – Winter’s bone – Jennifer Lawrence

15/9 2019 av Benny Fhager

Ämnen: , , ,

17 åriga Ree Dolly bor tillsammans med sin psykiskt sjuka mor, sin tolvårige bror och sexåriga syster lantligt i sydvästra Missouri. Ree tar ett stort ansvar att sköta familjen. Hon jagar och fiskar för att få det att gå runt. Fadern är narkotikahandlare och försvunnen. Polisen tar kontakt. Om inte fadern inställer sej till polisen snarast kommer Dollys hus att beslagtas då fadern satt huset i borgen. Ree behöver få kontakt med fadern eller bevisa att han är död för att familjens bostad kan få vara kvar. Ree ger sej ut på en äventyrlig färd i jakt på fadern. I trakten som är fattig görs mycket metamfetamin illegalt. Släktrivalitet, skvaller och misstro möter Ree. Till sist kan hon visa att fadern är död och huset kan räddas.

Jennifer Lawrence som Ree Dolly


Jennifer Lawrence var 20 år när filmen gjordes 2010. Hon gör en makalöst bra rollprestation som kaxiga Ree Dolly. Filmen är en independent-film inspelad med liten budget. Filmen gjorde succe och Jennifer Lawrence slog igenom som skådespelare. Jennifer har förutom skådespeleriet gjort sej känd som en orädd samhällskritisk röst i humanistisk anda. Hon har bland annat kritiserat inskränkta aborträttigheter.
Ozark plateau är ett lantligt, bergigt område mellan Missouri, Arkansas och Oklahama. Förr fanns gruvhantering och skogsindustri men mycket har lagts ned. Det är detta  område filmen Winter’s bone så fint skildrar. Fattigdomen är så påtaglig och för att klara sej har narkotikahanteringen kommit in. Det är också ett stolt folk i Ozarkregionen som kan spela banjo och sköta djur och natur. Den vackra naturen finns in på knutarna. Det är långt till New York och Washington DC där eliten finns. I dessa områden fick Donald Trump uppemot 80 procent av rösterna vid presidentvalet 2015. Jag tror folket ville peka finger mot makten och retas, lite som Brexit blivit i England. Fastighetsmogulen Donald Trump i Manhattan lever i en helt annan värld.
Vi står inför ett nytt presidentval i USA 2015. Många av oss vill inte ha fyra år till med Trump. Kommer hans stöd i bland annat Mellanvästern bestå. Fick man det bättre, jag tvivlar. Demokraterna gjorde rätt bra valresultat här när Bill Clinton på sin tid var president. Bill Clinton kom från Arkansas och kunde folket här i bygden. Någon av Joe Biden, Bernie Sanders eller Elisabeth Warren torde bli Trumps moståndare denna gång. Alla tre kandidaterna kommer ursprungligen från enklare förhållanden. Elisabeth Warren är en klassresenär ursprungligen från Oklahama. Denna gång behöver demokraterna vara eniga om en kandidatur.
Donald Trump får inte underskattas. Han har ett ekonomiskt starkt stöd av bland annat oljeindustrin, klimatförnekare och kristna högern och har en hänsynslös oförutsägbar retorik. Skådespelaren Jennifer Lawrence var själv urspunligen republikan. När Donald Trump vann presidentvalet 2015 uttalade sej Jennifer Lawrence med att – It could be the end of the world -.