Bebådelsen – Fra Angelico – San Marco

15/2 2020 av Benny Fhager

Ämnen: ,

Bebådelsen, när Jungfru Maria av ärkeängeln Gabriel får veta att hon väntar Jesus Kristus Guds son, var under medeltiden och renässansen ett vanligt konstnärligt motiv. Fra Angelico (1400 – 1455) har gjort flera bebådelse motiv. Det mest kända är en frescomålning från dominikanklostret San Marco i Florens.


San Marcoklostret formades efter en äldre föregångare av arkitekten Michelozzo på 1440 – talet. Initiativtagare och mecenat var Cosimo de Medici . Klostret bestod också av ett unikt bibliotek. Klostrets huvuddel är museum sen slutet av 1800 – talet. Konstnären Fra Angelico är rikligt företrädd. Bebådelsefresken finns i förgrunden till munkarnas sovsal (dormitorium). Fresken är så meditativ, mild och blid, samtidigt kraftfull, färgerna är utsökta. Det var tidig ungrenässans och många lär ha beundrat frescomålningen däribland Leonardo da Vinci. Leonardos första tavla är en bebådelsemålning från början av 1470 – talet, han var då elev hos mästaren Verrocchio.
San Marco klostret ligger i norra Florens. Där finns få turister. I dormitoriet har varje cell en egen frescomålning av Fra Angelico med medhjälpare. Cosimo de Medici brukade be i sin egen lite större cell. Savonarola hade också sin bostadsdel här. Han kom hit i slutet av 1480 – talet. Savonarola upprördes över sedeslösheten i staden och blev en teokratisk diktator senare grymt avrättad 1498. Fra Bartolomeos målning av Savonarola finns i den gamla köksdelen av klostret. I klostrets gästmatsal finns sista måltiden (ultima cena) av Ghirlandaio.


San Marcoklostret brukar jag besöka och blir där märkligt lugn. Klostret har tre innergårdar den sista är för munkarna i dominikanerorden. Klosterinnergårdar är otroligt vackra och stämmer till eftertanke och meditation. De tre sista munkarna på San Marco lämnade klostret hösten 2018 för att ansluta till sina bröder i Santa Maria Novella. San Marcoklostret är ett unikt minnesmärke över en lång tid och verkligen värt att besöka.