Människans villkor genom tiderna. Litteraturen som spegel

16/12 2020 av Lars Söderholm

Ämnen: , , , ,

Under hösten går jag en kurs i litteratur på Senioruniversitetet i Stockholm. Den här terminen behandlas 1700- och 1800-tal. Ett ständigt återkommande tema är hur människors livsuppfattning förändras i takt med att den naturvetenskapliga kunskapen växer. Men också genom att det tekniska kunnandet utvecklas liksom det medicinska.

Fascinerande att få följa Jean Jacques Rousseau i hans Bekännelser. Den avslutades 1769. En berättelse så fräsch som om den vore skriven idag. Fast livsvillkoren är så annorlunda. Hans personlighet präglas av äventyrslusta, påhittighet och på samma gång ingående självkritik. Han har också valt samma titel på sin bok som Augustinus använde på 300-talet. 

Så intressant att läsa Friedrich Schiller i hans Die Götter Griechenlands, skriven 1788, året innan revolutionen i Frankrike. Schiller ser med beklagan tillbaka på något han tycker gått förlorat. Han skriver

Där nu, som våra visa säger, bara en eldkula vrider sig själlöst, styrde på den tiden Helios i stilla majestät sin gyllene vagn.

Vidare skriver han

känslolös till och med för sin konstnärs [Skaparens] ära, lik pendelurets döda slag tjänar den på gudar berövade naturen underdånigt tyngdlagen…

och

…kring ständigt samma axel vrider sig månarna av sig själv upp och ned. Sysslolösa återvände gudarna hem till diktens land, onyttiga för en värld, som sedan den vuxit ur sitt ledband håller sig uppe genom att sväva på egen hand.

Ja, de återvände, och allt skönt, allt högt tog de med sig bort, alla färger, alla livets toner och för oss var bara det själlösa ordet kvar.

Den banbrytande sociologen och historikern Max Weber har i ett föredrag 1917 använt sig av Schillers begrepp Entzauberung der Welt, avförtrollning av världen. 

Robert Musils monumentala roman Der Mann ohne Eigenschaften, Mannen utan egenskaper, gavs ut med början 1930. Den utspelar sig i Wien strax före första världskriget. Huvudpersonen Ulrik är utbildad som matematiker efter att ha övergett sin utbildning som civilingenjör.

Berömd är bokens första sida. Den är en meteorologisk beskrivning av vädret i Wien den dag berättelsen börjar. Den är skriven i minsta detalj och tar hela sidan. I vardagsspråk hade det räckt med en mening.