Ovärlden

27/4 2021 av Erik Lundgren

Ämnen: , , ,

Pandemin blev för många en paus i det vardagliga. Vacciner, förhållningsregler gör det troligt att pandemin slutar när den tredje vågen är förbi trots rapporter om nya mutationer. Nu ska det bli som vanligt igen, men med några lärdomar, som att många möten kan ske via Zoom utan flygresor.

Men hur ser postcovid-världen ut? Militären sitter kvar i Myanmar, ryska tanks samlas vid Ukrainas gräns, klimatmålen är fortfarande svåra att nå, kvinnor misshandlas, barn svälter i Jemen…

I en nylig bok har fransmannen Sébastien Lapaque beskrivit världen (le monde), den som tränger sig på, som Immonde. Mitt franska lexikon visade att ordet immonde betyder hemsk, vidrig. Kanske är Ovärlden en alternativ översättning, som täcker in den värld vi ska möta när allt blir som vanligt igen.

Jobs existentiella klagan över den dag då han föddes (Job3:3-12) fick hans vänner att stödja honom. Jag tror att vi har vänner i våra församlingar, som vi kan samarbeta med, när allt blir som vanligt.