Ny orgel i Göteborgs konserthus

27/11 2021 av Benny Fhager

Ämnen: , ,

Sverige har ett unikt innehav av orglar, hela 3400 stycken. De flesta av dessa finns inom kyrkorna, men även konserthus och stadshus har på flera håll betydande orglar. Vi har en rik skatt av kyrkomusiker i vårt land, som tillsammans med mångahanda körer och andra musiker, är synnerligen värdefulla för vår kultur.
Orgeln bygger på tanken att en person kan låta som en hel orkester. Den första orgeln skapades i Alexandria, ett par hundra år före Kristus. Nästan tusen år senare, kom orgeln till Europa. Från början var orglarna små. Den första orgeln i Sverige är Norrlandaorgeln från Gotland, som nu finns i Statens historiska museum. Den äldsta spelbara orgeln är Morlandaorgeln, från 1600-talet, och den stod från början i Marstrands kyrka. Den flyttades sedermera till Morlanda kyrka på ön Orust i Göteborgs stift.
Orglarna var således från början små, men utvecklades alltmer. I Tyskland, med en förnämlig barocktradition, formades orglarna i den riktningen, medan utvecklingen av orglarna i Frankrike, gick i en alltmer romantisk riktning. I Frankrike fanns också den romantiske mästerbyggaren Aristide Cavaillé – Coll med medarbetare. I Sverige finner vi en romantisk orgel i bland annat Gustav Vasa kyrka i Stockholm. Skandinaviens största orgel står i Piteå, i dess konserthus Studio Acusticum. Den invigdes 2012 och är framställd  för forskningsarbete och kan spelas via nätet från hela världen.
I Göteborg har vi ett konserthus med förnämlig akustik och unik arkitektur av Nils Einar Eriksson från 1935. Den gamla orgeln från 1937 blev dock aldrig lyckad. Efter flera års förarbete av orgelsakunniga kunde den österrikiska orgelbyggaren Rieger börja arbetet med en orgel efter Aristide Cavaillé – Colls intentioner. På något sätt kanske coronapandemin gav den arbetsfrist som behövdes. Spelbordet i den nya orgeln i konserthuset är höj- och sänkbart. Konserthusets stora sal är klätt av sykomorlönn och den har integrerats i orgelbyggnationen. Orgeln har en oerhörd klangrikedom, helt enligt Aristide Cavaillé – Colls tradition. Orgeln invigdes den 15 oktober 2021. Arbetet med invigningen av orgeln har skett i samarbete med Göteborgs internationella orgelakademi. Invigningen följdes av en vecka med unika orgelframträdanden. Det ändade i två heldagar, orgelmaraton, då Västra Götalandsregionens 49 kommuner hade utsett organister, som fick spela inför publik.
Svenska kyrkan uppskattar att det behövs 700-900 nya organister till 2030, då pensionsavgångarna är förhållandevis många. Samtidigt finns det många barn och ungdomar, som spelar orgel och det finns ambitiösa utbildningsprogram att tillgå. Det kan dock bli svårt att täcka hela behovet av organister. Vi får säkert räkna med, att många kommer att spela, mer eller mindre, på ideell grund. Inom frikyrkan är det i många fall duktiga amatörer som trakterar orgeln. Det är något märkligt med organister, som ofta spelar långt upp i åren. Orgelmusik skänker på något sätt liv, i vid mening.