Tvåstatslösning

20/12 2021 av Erik Lundgren

Ämnen: , , , , , ,

Vid avslutningsgudstjänsten den 18 november efter kyrkomötet framförde ärkebiskopen Svenska Kyrkans ursäkt för övergrepp mot samerna ända sedan 1600-talet. Det var högtidligt att så många samer deltog i traditionell klädsel och delar av liturgin framfördes på samiska språk.

Under kyrkomötet behandlades motioner med förslag att lyfta frågan om behandling av palestinier kunde bedömas inom ramen för internationella konventioner om apartheid. Enligt rapporter hävdade flera ledamöter att avsikten skulle vara att öka chansen till fred inom ramen för en tvåstatslösning.

Jag finner det fint att kyrkan ber om ursäkt med ärkebiskopen på knä framför samiska representanter. Men de övergrepp som staten och kyrkan gjorde faller i hög grad inom det som menas med apartheid. Jag vill se statsministern på knä inför sametingets folk och kompensation för landområden som staten koloniserade. Med andra ord en tvåstatslösning: Sameland och Sverige. Lika orealistiskt förmodligen som en tvåstatslösning Israel och Palestina, men det är bekvämt för Sverige att bara kyrkan ber om ursäkt.