Räkna hjärtslag

13/1 2024 av Benny Fhager

Ämnen: ,

Katarina Widholm debuterade 2021 med boken Räkna hjärtslag. Boken beskriver hur den sjutton år unga kvinnan Betty 1937 åker från Hudiksvall till Stockholm för att som sitt första arbete arbeta som hembiträde. Betty hade genom en släkting fått en rekommendation att arbeta hos en doktorsfamilj i Östermalm i Stockholm. Familjen bestod av doktorn, som arbetade mycket, hans fru som inte var yrkesarbetande och en vuxen son, som delvis bodde hemma när han hade lust.   

Man var noga med titlarna och doktorinnan höll noga efter Betty i arbetet, med en delvis nedlåtande attityd. Betty kastades rakt in i arbetet, som bestod av matlagning, städning och hur mycket som helst att göra. Blev något fel fick hon höra därom. Doktorn var den hon någorlunda kunde försöka tycka om. Så kom det sej att Betty räknade ut att doktorn ville ha löskokt ägg till frukost och gillade stekt strömming. Betty räknade sina hjärtslag för att ägget skulle bli lagom löskokt. Betty var skärpt och lärde sej ovanligt lätt att ta hand om hushållet. Doktorinnan, som planerade för diverse samkväm och kalas, lät Betty servera och utsättas för förnedrande behandling av vissa gäster.

Betty träffade en jämnårig kamrat i en grannlägenhet och man lättade upp livet för varandra. Båda var hembiträden. Betty träffade även personer inom socialdemokratin och fackföreningsrörelsen och fick vänner där. Man arbetade för att förbättra arbetsvillkoren för hembiträden och liknande arbeten.

Boken är väldigt gripande och lättläst. Man bara fastnar i boken och tar upp den gång efter gång. Avslutningen med ett arrangerat äktenskap med sonen Molander, som var homosexuell, känns dock konstruerad och inte riktigt trovärdig. Som tidsskildring är boken Räkna hjärtslag suverän och lyfter fram hembiträdet, som under den tiden var det kanske vanligaste sättet för en kvinna att komma ut i arbetslivet, speciellt om man kom från enklare förhållanden.

Min svärmor Camilla Fhager kom vid samma tid och ålder från Köpstadsö i Göteborgs södra skärgård till en advokatfamilj i Johanneberg som hembiträde. Hon berättade också om den märkliga detaljstyrningen av husfrun. Hon gjorde väldigt lite själv, men klagade på hembiträdet när det inte passade. Camilla lagade husmanskost; stekte fisk, gjorde kalops, kåldolmar och rotmos, så det bara yrde och osade därom. Det stod i Camillas betyg från advokaten, att hon lagade god husmanskost.

Både Betty och min svärmor tyckte om att läsa böcker och kom vidare i livet. Hembiträden fick bättre arbetsförhållanden och lön genom kamp och fackligt arbete. Så småningom förändrades samhället med hushållshjälpmedel och kvinnans egen yrkesutbildning tills hembiträdet inte fanns kvar i ett bättre och lite mer jämlikt samhälle.

Det går att fundera över om nutidens hjälp i hushållet med städning och andra hushållssysslor med RUT kanske är en typ av nya hembiträden. Den nya formen av hembiträden är avpersonifierad och marknadsstyrd. Du kanske inte vet namnet på den som kommer till hushållet via RUT och än mindre om firman som skickat henne eller honom.